Dagens dame: Katarina den store

Dagens dame: Katarina den store, aka Ekaterina II, aka Sophie von Anhalt-Zerbst (1729-1796).

2-Catherine-the-Great

TEKST: LINN SOLHEIM

For en utenforstående, og lett uforstående betrakter, fremstår dagens Russland som en slags salig smørje av korrupte oligarker, staute, skautkledde vodkadrikkende babushkaer, nyrike, platinablonde og silikonfylte moskovitter i pelshatter og nykristne, voldselskende nasjonalister i vikingklær (!). Og over dem alle: sjefsposøren- mannemannen- Putinpus- poserende med bar overkropp, gevær og patronbelte á la Rambo og ett eller annet dødt dyr. Men det finnes flere lyspunkter enn Pussy Riot og de Sarmatiske krigerkvinnene fra Uralfjellene. (Hvem sier du? De som skapte mytene om amazonene vel. Serriøst. Gå og les en bok, liksom). På denne dagen for nøyaktig 289 år siden ble Sophie von Anhalt-Zerbst født i Preussen. Hun skulle bli statskvinnen som, gjennom historien, lengst har styrt Russland.

Putin_bear
Putinpus. Her for anledningen til bjørn.

I 1744 ble den 15 år gamle Sophie headhuntet til det russiske hoffet som en potensiell brud for Peter Ulrich av Holstein, nevøen til tsarinaen Elizabeth Romanov, en av døtrene til Peter den store. Den kommende brudgommen var visst ikke henrykt, han ville heller leke med lekesoldatene og elskerinnene sine, men svigertante Elizabeth ble sjarmert i senk, og da var det i boks. Etter et lynkurs i russisk giftet den nyomdøpte og nykonverterte unge Ekaterina seg med Peter- og da den gamle tsarinaen la inn årene for godt, kom paret til makten. Som ny tsar gjorde Peter umiddelbart en rekke ting, som i dag høres riktig bra ut, men i de tider tydeligvis var det samme som å underskrive sin egen dødsdom. Han avsluttet rikets krig mot Preussen, (noe man skulle tro at Katarina satte pris på, siden hun kom derfra, men den gang ei), da ble militæret dritsure fordi de ikke hadde noe å finne på lenger. Så forsøkte Peter å forbedre levekårene for de fattige, men da ble lavadelen passe irriterte. Alle disse misfornøyde folka samlet seg om Katarina som en mulig leder. Hun, på sin side, var lett stressa fordi ingen av hennes fire barn strengt tatt var unnfanget med hennes daværende ektemann, og hvem visste hva han kunne finne på om det kom ut?

Herregud, for ei smørje.

Så, etter kun 6 måneder på tronen ble Peter den III avsatt i et kupp, og Katarina tok makten. I juli samme år ble Peter myrdet av broren til Katarinas elsker, Gregor Orlov. Dette var altså den blodige starten på Katarinas 34 år ved makten. I ettertid er tsarinaen kanskje mest kjent for sine mange elskere, men hun er også kjent for å ha knust et slaveopprør i 1773, ha utvidet Russlands landområder ganske betraktelig, ha forsøkt å komponere en opera, innsatt og avsatt en av sine tidligere elskere som konge i Polen, skrevet brev med Voltaire, fylt Vinterpalasset i St.Petersburg med fantastisk kunst og, på tross av hennes fienders forsøk på å spre rykter om at hun døde mens hun var på do eller eventuelt hadde sex med en hest, så døde hun en relativt udramatisk død i senga si den 17.November 1796.

#Who run (ran) the world? Grattis med dagen, Katarina!

Pussy_Riot_by_Igor_Mukhin
Graaaattis med daaaagen, Katta! Foto av Igor Mukhin, fra Wikipedia.

 

Kilder:

*News network Archeology: Ancient warrior woman`s grave unearthed in Russia.

URL: https://archaeologynewsnetwork.blogspot.no/2015/08/2000-yr-old-warrior-womans-grave.html#5fk4ATjRMiDJ9Uvq.97

 

History Stories: 8 things you didn`t know about Catharine the Great.

URL: https://www.biography.com/people/catherine-ii-9241622

 

Biography: Catherine II Biography.

URL: https://www.biography.com/people/catherine-ii-9241622