Dagens dame- Lee Miller

TEKST: LINN SOLHEIM

Miller_selfportrait kopi

På denne dagen, den 23.april 1907, ble fotografen, supermodellen, krigskorrespondenten og kunstneren Lee Miller født i Pougkeepsie, New York. Miller er kjent som en av kunstnerkretsen kalt ”surrealistene”. Sammen med sin læremester, kreative sparringspartner og elsker Man Ray, etablerte hun seg i Paris i starten av 1930-årene. I tillegg startet Lee opp sitt eget studio og arbeidet som motefotograf i Paris, og senere i New York. I september 1939 begynte hun å arbeide for britiske Vogue. Motebladet publiserte reportasjer om hvordan kvinner kunne hjelpe sitt land under krigen, på hjemmefronten. Illustrert med Millers fotografier av kortere hårfrisyrer og såkalt ”fabrikkmote”. Men så, under Blitzen i London viker motefotografiene plassen for bilder som viser krigens ødeleggelser. Mange av fotografiene hennes dokumenterer kvinnenes rolle i krig, men der bildene hennes fra frigjøringen av konsentrasjonsleiren Dachau i 1945 viser menneskenes grusomheter på sitt verste, finnes det også motiver med glimt av håp, mot og med surrealistens blikk for det absurde. Lee Miller fant også humor i mørket.

Miller_Fire masks kopi
Fire Masks, Hampstead, London (1941) ©Lee Miller Archives.

Lees portrettfotografier av flere av sine kunstnervenner, blant annet Picasso, Leonora Carrington, Dorothea Tanning og Max Ernst, samt mange av datidens store kjendiser, er kjent for mange. Men ser man gjennom fotografiene hennes er det arbeidene hennes som, muligens, den eneste kvinnelige krigsfotografen ved fronten i Europa under andre verdenskrig som brenner seg fast. Miller fotograferte ved frigjøringen av Paris og fulgte så de allierte styrkene inn i Tyskland.

Miller_US soldiers kopi.jpg
US soldiers examine a rail truck loaded with dead prisoners, (1945). ©Lee Miller Archives.

Millers rolle som overjordisk vakker muse har blitt dyrket i den grad at det til tider har overskygget hennes eget arbeid som kunstner og fotograf. Takket være sønnen Anthony Penroses arbeid med å få vist frem sin mors livsverk har det gradvis gått opp for kunstverden hvilken styrke og kvalitet det er i verkene hennes. Utstillingen Lee Miller- War and Fashion åpnet den 07. April på Preusmuseet i Horten. Utstillingen står til den 8. September og gir en unik sjanse til å se Millers fotografier med egne øyne. Ta bilen eller toget og så bussen, sleng deg i en über black, ta elsykkelen fatt eller i verste fall løp og så svøm deg dit. Det er ikke bare en anbefaling, det er en ordre.

Miller kopi©Lee Miller Archives.

Kilder:

Preus Museum, https://www.preusmuseum.no/nor/Opplev-utstillingene/Aktuelle-utstillinger/Lee-Miller. 23.4.19

Lily Bonesso for Vice I-D, https://i-d.vice.com/en_uk/article/qvb7jw/lee-miller-was-the-photographer-who-gave-a-voice-to-the-women-of-war. 16.10.15

Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Miller. 25.3.2019

Haley Weiss for Artsy, https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-vogue-model-photographed-war-ii-surrealist-icon. 2.8.2018