AV MARIE LALAND EKELI
Tirhas Tekle Kiflay funnet død i Trolla i Trondheim. Hadde ord bare vært ord i seg selv, ikke pekere mot virkeligheten, kunne setningen vært starten på et barnerim. I stedet er det slutten på et mareritt.
Jeg har scrollet forbi saken mange ganger, heller trykket på overskrifter som har virket vesentlige, for meg eller mine. 100000 døde av koronaviruset i verden. En død i Trondheim. I dag trykket jeg. Det var noe ved bildet, krakelert over det hele, som om Tirhas Tekle Kiflay ikke ble fotografert ofte, som om noen har måttet trekke ut en kommodeskuff og lete blant fortidens øyeblikk – allerede før de visste at hun var død. Rosa t-skjorte, rosa lepper, til og med håret er rosa, med en indre krans av ettervekst, som for meg er bildets vibrasjonspunkt. Det er etterveksten som løfter Tirhas gjennom skjermen og gjør henne til et menneske, en jeg kunne kjent selv.
Vold mot kvinner er også en pandemi, men denne sjukdommen har fått herje så lenge at vi tror det skal være sånn. Det er en kjedelig del av virkeligheten, ikke et sensasjonelt tall på toppen av avisenes forside. Kiflays skjebne var altså ikke bare å bli drept, men å forsvinne i en statistikk som ikke gjør inntrykk på oss. Kan 700 prosent endre på det? Det er økningen i antall henvendelser om vold i hjemmet Storbritannias største hjelpeorganisasjon Refuge opplevde en enkelt dag under korona-lockdown. Og bak hvert tall, finnes en Tirhas.
Jeg kjente henne jo ikke, men jeg vet at hun hadde fire små barn. Jeg vet at familien eide en grå Mitsubishi Outlander 2010-modell. Og jeg vet at mannen satt bak rattet.
Kom det som en overraskelse på henne? Hadde det bygget seg opp lenge? Var det noe sort bak øynene da han nærmet seg, en siste gang, som for å bevise at det var mulig? Skjedde det hjemme? Lå barna og sov, eller skimtet hun noe idet hun falt, en pysjamas i skyggene bak døra? Rakk hun å tenke?
Tyngden av en død kropp i bagasjerommet. Det kan ha vært et uhell, men forbrytelsen fortsetter, på en vei som snor seg langs Trondheimsfjorden. Han måtte passe på å ikke bryte fartsgrensa. Mellom fylkesvei 175 og fjorden finnes en skrent ned mot en populær fiskeplass. Her blir Tirhas funnet av en fisker, tirsdag 9. april 2020.
Ektemannen kontaktet politiet etter at hun hadde vært borte tre dager, men det var et annet familiemedlem som formelt meldte Tirhas savnet. Mannen nekter all straffeskyld. I USA har Rihanna donert 2,1 millioner dollar til ofre for vold i nære relasjoner nå under koronakrisa. Hun vet hva hun snakker om.

Kilder: "Ektemannen siktet for drap på Tirhas (33): Politiet vil ha biltips" av Hanna Haug Røset, publisert på vg.no 10 april 2020. "Slutt å ødelegge oss!" av Elin Amundsen Grinaker, publisert på blazerfanzine.no 8. mars 2018. "Revealed: surge in domestic violence during Covid-19 crisis" av Mark Townsend, publisert på theguardian.com 12. april 2020. "Rihanna donerer 2,1 millioner dollar" av Maria Store, publisert på vg.no 12 april 2020.