Kunstverket 1, Judy Chicago «The dinner party»

Blazerredaksjonens Linn Solheim kommer til å presentere en rekke feministiske kunstverk for Blazers lesere. Fra internasjonale tungvektere som Judy Chicago, Georgia O´Keeffe og Louise Bourgeois til nålevende nykommere som Casey Jenkins, Jamie McCartney og Hollie McNish. I første utgave blir det et feministisk ikon..

Judy Chicago er en av de mest fremtredende amerikanske, feministiske kunstnerne. På 1970-tallet var hun en av grunnleggerne av ”The Feminist Art Program” ved California State University. Den feministiske bevegelsen ville få oppmerksomhet rundt kvinners historie og kvinners plass i samfunnet. Og Chicagos mest kjente verk omhandler akkurat dette. Siden den gang har hun blant annet jobbet med The Birth Project (1980-85) som er en serie fødsels- og skapelsesmotiver brodert av 150 forskjellige tekstilhåndverkere og Power Play (1982-87) som er en serie tegninger, malerier, vevde tekstiler, trykk og bronserelieffer. Her gir Chicago oss et kritisk feministisk blikk på kjønnskonstruksjonen maskulinitet, og hvilke maktstrukturer og definisjoner som påvirker oss.

The dinner party er Judy Chicagos mest kjente verk og et ikon innen feministisk kunst. Verket ble laget mellom 1974 og 1979 ved hjelp av flere hundre frivillige. Det er et tredelt multimediaprosjekt som viser vestlige kvinners historie, laget med håndverksteknikker tradisjonelt benyttet av kvinner (som porselensmaling og brodering). Den mest kjente delen av verket er et stort trekantet bord, dekket til fest, for 39 kjente kvinneskikkelser. Hver plass er dekket opp med et drikkebeger, bestikk, serviett og en porselenstallerken formet og malt som en vulva. Blant kvinnene som er representert er Virginia Woolf, Margaret Sanger, Georgia O`Keeffe, Natalie Barney og Mary Wollstonecraft.

I tillegg er navnene på 999 andre kvinner skrevet ,med gull, på gulvet rundt bordet. Kunstneren Judy Chicago (1939-) ville opprinnelig vise rikdommen i kvinnehistorien ved å lage et tredelt verk bestående av et monumentalt kunstverk, en bok og en film (Chicago, Woodman 2017). I dag vises ”The dinner party” permanent ved Brooklyn Museum, i Elizabeth A. Sackler senteret for feministisk kunst. Ta turen!

JC_TDP

Blazerredaksjonen har dessverre (foreløpig) ikke hatt råd til å kjøpe lisens for å vise foto av The Dinner Party, men det synes i bakgrunnen på dette pressebildet. Se derfor lenke til Judy Chicagos nettsider..

Kilder:

http://www.judychicago.com/wp-content/uploads/2015/11/Press-kit-02.02.2017.pdf

http://www.judychicago.com/gallery/the-dinner-party/dp-artwork/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s