Kunstverket 2. 45000 menn i en vagina

Blazerredaksjonens Linn Solheim vil framover presentere en rekke feministiske kunstverk for Blazers lesere. Fra internasjonale tungvektere som Judy Chicago, Georgia O´Keeffe og Louise Bourgeois, til nålevende nykommere som Casey Jenkins, Jamie McCartney og Hollie McNish. Nå har turen kommet til en av få bygninger i verden som er formet som en vagina; Saoud bin Abdul Rahman Al-Thani Stadion, også kjent som Al-Wakrah stadion i Qatar. Et ennå-ikke-oppført-luftslott av den nå avdøde stjernearkitekten Zaha Hadid.

Skjermbilde 2017-03-15 kl. 20.01.40
Saoud bin Abdul Rahman Al-Thani Stadion, også kjent som Al-Wakrah stadion i Qatar, forslag til design for fotballstadion til VM i 2022. Arkitekt: Zaha Hadid, for Zaha Hadid Architects. Ennå ikke oppført.

The Guardians Holly Baxter skrev i november 2013 at det finnes en verden av falliske tårn der ute, men nesten ingen vaginaformede bygninger. Hun trakk frem Al-Wakrah stadion i Qatar som en av de få. Om den best kan beskrives som ”art by accident” eller en velfungerende fotballstadion er usikkert, men vakkert er det i alle fall at et av verdens mer konservative land kan få en sportsarena formet som ei dåse.

Bygningen er ennå ikke oppført, og eksisterer kun på skissenivå som forslag til fotballstadion for VM i Qatar i 2022. Arkitekt Zaha Hadid selv har avvist den åpenbare likheten som ”komplett nonsens”, og sagt i Time Magazine at man ikke kan sammenlikne et hvert hull med en vagina. Hun føyde til; ”Seriøst, hvis en mann hadde stått for dette prosjektet så hadde ingen kritikere kommet med denne typen slibrig kritikk”. Arkitektfirmaet med hennes navn har uttalt at bygningen er inspirert av de tradisjonelle qatariske ”dhow”-båtene.

Vi i Blazer krysser fingrene for at bygget blir oppført, vagina eller ikke vagina, dhow eller ikke dhow. For som Holly Baxter skriver: ” In a world where sport and vaginas very rarely come together with such prominence (see every UK female footballer’s salary versus every UK male footballer’s salary), this can only be a good thing. And after all, why not have 45,000 people crammed inside a woman’s reproductive system? It’s not like they haven’t been there before.”

Skjermbilde 2017-03-15 kl. 20.15.15
Om Zaha Hadid:

Zaha Hadid var en irakisk-britisk matematiker og arkitekt, født i Bagdad i 1950. Fra 1979 drev hun sitt eget arkitektfirma i London. Mange av verkene hennes eksisterer kun som skisser, og hun fikk ikke fullført en bygning før i 1993, da Vitra brannstasjon åpnet i Weil am Rhein i Tyskland. Hadid underviste ved flere universiteter og utdanningsinstitusjoner gjennom hele sin karriere. Hun ble adlet i 2002, og i 2016 ble hun den første kvinne noensinne som mottok The Royal Institute of British Architects (RIBA) gullmedalje. Hun er kjent for byggverk med svulmende former og svungne buer. Noen av dem ser ut som glitrende romskip i betong, glass og stål. Blant hennes mest kjente byggverk er svømmehallen i Stratford, oppført til sommer-OL i London i 2012, og vakre Heydar Alijev kultursenter i Baku, Azerbajan (2012). Selv har hun uttalt at hele livet har bestått av motstand, fordi hun er kvinne og utlending, og fordi arbeidene hennes ikke er normative. Folk vet ikke hva de kan forvente, (Desert Island Discs BBC radio).

Kilder:

Zaha Hadid Architects (2017):
URL: http://www.zaha-hadid.com/architecture/al-wakrah-stadium/#

Shariff, Y. (2016), The Guardian,
URL: https://www.theguardian.com/artanddesign/2016/apr/02/for-muslims-and-women-zaha-hadid-shining-torch