Låter for en lang natt: Feberdrømmer i november

Kyss meg når jeg blør og hvem faen er pen hele tiden? Bjørnar Kristiansen har satt sammen en liste med låter som kan løfte enhver bedriten novemberdag ut av mørket.

AV BJØRNAR KRISTIANSEN

EmmaRuthRundle1. Febrilt fra Rundle
Emma Ruth Rundle – Fever Dreams
Fra albumet On Dark Horses (2018)
Som gitarist i nydelige Red Sparowes er ikke Emma Ruth Rundle fremmed for verken det elegante, vevre eller støyete. Jeg skal ikke påstå å være en kjenner av solomaterialet hennes, men denne sitter som et skudd. Og resten av albumet virker vel så bra.

FabienneDelSol2. Spiselig Serge Gainsbourg 
Fabienne DelSol – Laisse Tomber Les Filles
Fra albumet No Time For Sorrows (2004)
En sjukt fet versjon av France Galls original, skrevet av kåtskælk og ekling Gainsbourg. Jeg blir så glad av denne! Bak øya og spesielt i føttene. Ypperlig for god stemning, uansett rusmiddel. Om det så er kjærligheten eller noe kaldt i glasset, dette er en innertier.

WhiteLung3. Kyss meg når jeg blør
White Lung – Kiss Me When I Bleed
Fra albumet Paradise (2016)
Tungt inspirert av Courtney Loves Hole blander White Lung det beste fra Riot Grrl-bevegelsen med 00-tallets drivende punkrock. En mikstur som river deg i håret og krever oppmerksomheten din. De har min, om ikke annet.

WyeOak4. Fast tøyletak
Wye Oak – Civilian
Fra selvtitulert album (2011)
Jeg elsker melankoli og tristesse i musikken jeg hører på. Spesielt hvis den tar meg med på en reise, eller inn i en historie, som føles fantastisk og samtidig nær og menneskelig. Denne låta er slik. Det starter sart og nakent, før vi dyttes inn i kaos. Det er så intenst at det grenser til overveldende, men jeg synes hesten holdes akkurat passe hardt i tøylene, så den ikke rømmer vekk fra kjernen. Altså melankolien.

Oathbreaker5. Mer enn drap og fascister
Oathbreaker – Second Son Of R.
Fra albumet Rheia (2016)
En av mine kampsaker er å vise folk at Black Metal kan være så enormt mye mer enn kirkebranner, drap og facister. Sjangeren er også en øvelse i introspeksjon og atmosfære. Melankolien du finner i mye Black Metal er destruktiv, iskald og menneskelig, og hvis ikke det beskriver mye av  menneskehetens lidelser, vet ikke jeg. Denne og neste låt på lista er perfekte eksempler på hva sjangeren kan få til – i sine beste øyeblikk.

Wildspeaker6. Hvem faen er pen hele tiden? 
Wildspeaker – Elegy

Fra albumet Spreading Adder (2017)

Hør på gitarene og hvordan de bruker melodier til å lede deg trygt inn i mørket. Finner du roen der inne, er det så mye fantastisk som venter deg. Av ektefølt, intens musikk. Selvfølgelig er det bråkete og stygt. Hvem faen er pen hele tiden?
EmmyTheGreat7
. Horribelt nydelig
Emmy The Great – Swimming Pool
Fra albumet Second Love (2016)
En horribelt nydelig ballade som er tilnærmet sakral i sitt uttrykk. En produksjon som minner om noe Björk kunne brukt på sine nyere album, uten at tognvognen sporer helt av i islandsk galskap.

TanyaTagaq


8. Strupelått

Tanya Tagaq – Retribution

Fra albumet Retribution (2016)
En komplett opplevelse der Tagaq blander en rekke vokalstiler, blant annet strupesang, til en intens reise. Det er veldig mørkt i Tagaqs univers, og det vil nok skremme bort mange. Men er du ute etter noe helt særegent, sjekk ut Retribution. Man blir ikke helt den samme etterpå. Mari Boine, ta deg en bolle.

ValerieJune

 

 

9. Lisa Simpson gone soul
Valerie June – Wanna Be On Your Mind
Fra albumet Pushin Against A Stone (2013)
Soulen har frembrakt en rekke fantastiske vokalister, så det er kanskje ingen overraskelse at det er akkurat i den sjangeren vi finner Valerie June. Stygt sagt, det låter som om Lisa Simpson hadde sunget utrolig flott. Og det svinger fett. Nydelig låt som vil grave seg inn i hjernebarken din. Og du vil ta deg selv i å ville høre på den. Hele tiden.

TheDahlmanns10. Norges beste uoppdagede band?
The Dahlmanns – Tomorrow Came Today
Fra EP-en American Heartbeat (2018)
Norges beste uoppdagede band? Om ikke på førsteplass, så er de på pallen. Powerpop på sitt beste. Ramones møter Blondie. Høres ut som en umiddelbar suksess for min del.


Bjørnar_mørk
Bjørnar Kristiansen har en blogg på Facebook som heter Lunsjboks, hvor han legger ut tips om sånt som leserne burde sjekke ut. Gjerne musikk. Selv om punk, metal og annet bråk ligger hans hjerte nærmest, er han altetende. Det handler om kjærlighet, kjærlighet til musikk.