Nye tradisjoner: BRA julemusikk

Joa, jul er tradisjoner, men når de tipper over i klisjeene, framkalles mer brekningsfornemmelser enn god stemning. Da er det på tide å bytte spilleliste. Blazers Bjørnar Kristiansen gir deg den virkelig gode julemusikken, den som trekker høytiden ned på et menneskelig nivå – og gjør mennesker til guder. 

AV BJØRNAR KRISTIANSEN

AliceJemina

1. Step back, Chris Rea
Alice Jemima – Driving Home For Christmas

Singel (2016)

Vi starter med en gammel rakker i ny nissedrakt, nemlig Chris Reas overspilte Driving Home For Christmas, men når Alice Jemima gjør den, føles den ny og likevel trygg. Mer moderne i uttrykket, og mer menneskelig enn Reas tynnslitte versjon.

ZeeAvi2. Juleperle
Zee Avi – No Christmas For Me

Fra samlingen This Warm December: Brushfire Holiday`s Vol. 1 (2008)

Malaysiskfødte Zee Avi leverer her en liten perle, med sin krystallklare stemme i hovedrollen. Tekstmessig er det ingenting nytt under juletreet, men det er innbydende naivt på en voksen måte.

AnnieLennox3. Alltid Annie
Annie Lennox – In The Bleak Midwinter

Fra albumet A Christmas Cornucopia (2010)

Noen artister må med, så lenge det passer. Og Annie Lennox (Eurythmics) er en av dem. Hele julealbumet fra 2010 blir for mye i lengden, men enkeltvis fungerer låtene som tilbakeblikk på fordums jul. Altså, virkelig langt tilbake.

BillieMarten4. Britisk sjel
Billie Marten – White Christmas

Singel (2016)

Som førstesporet på julelista er dette en coverversjon, fra britiske Billie Marten. Nittenåringen som slo igjennom med singelen Ribbon i 2014 gjør her en spektakulært fin versjon av White Christmas. Det er så mye sjel i den stemmen at hun fyller det nakne lydbildet med hvert eneste ord. Overvinner det. Overvinner meg.

ThePrimitives5. Indie med juleklokker
The Primitives – You Trashed My Christmas
Fra samlingen A Christmas Gift For You From Elefant Records (2012)

Indiepoplegendene (best kjent for den fantastiske singelen Crash) beviser her at indiepop fungerer til alt, også jula. Selv med juleklokker. Skulle ikke vært mulig.

beacarlalyingcolorconcord-2-6. Usannsynlig groovy

Carla Thomas – Gee Whiz, It`s Christmas

Singel (1963)

Hør på de trommene. Utspekulert enkle i natur, men så usannsynlig groovy likevel. At dronningen av Memphis Soul ligger som smør på toppen her, bare pakker det hele inn i verdens fineste innpakningspapir.

HollyGolightly7. Hellig Holly 
Holly Golightly – Christmas Tree On Fire

Singel (2006)

Med en fortid fra smått legendariske The Headcoatees, og fra sitt samarbeid med Billy Childish, er Golightly et kjent navn for mange. Her hører man tydelig at White Stripes ikke var så alene i sitt musikalske univers som noen kanskje kunne tro. Det er enkelt, fengende og bra.

EmmylouHarris8. Grøsninger i hodebunnen
Emmylou Harris – The First Noel

Fra albumet Light of the Stable (1979)

Det er svært få som når Emmylou Harris opp til anklene når det kommer til vokal perfeksjon. Hun er absurd. Jeg får grøsninger i hodebunnen når englestemmen åpenbarer seg i headsettet mitt. Overdådig og pompøst? Absolutt. Totalt nødvendig? Utvilsomt. (Tenk at hun slapp dette originalt i 1979? Helt bananklase. Hør hele albumet hvis dette faller i smak. Og det burde det.)

LuckySoul.jpg9. Koselig med peis
Lucky Soul – Lonely This Christmas

Singel (2007)

Det ble kanskje mer tristesse og melankoli enn først planlagt på denne listen, men i en årstid der Wham og Mariah Carey pøses på oss som iskaldt hagl, gjør det godt med slikt, selv om det er kaldt ute. Lucky Souls Lonely This Christmas er intet unntak. Superkoselig foran denne peisen, si!

Sinead10. Sakral tåreperse
Sinèad O’Connor – Silent Night

Fra albumet I Do Not Want What I Haven’t Got (1990)

Selv om Sinead muligens ikke fyller julestrømpen sin lenger, så er det ingen tvil om at hennes versjon av Silent Night fortjener en plass på denne listen. Med en nærmest sakral produksjon, vil den enorme stemmen senke julefreden over deg og dine. Jeg kan ikke høre på den for ofte, øynene mine blir så underlig såre og fulle av vann, skjønner du. Rart det der.

Hør låtene på Spotify!

 

Bjørnar_mørk
Bjørnar Kristiansen har en blogg på Facebook som heter Lunsjboks, hvor han legger ut tips om sånt som leserne burde sjekke ut. Gjerne musikk. Selv om punk, metal og annet bråk ligger hans hjerte nærmest, er han altetende. Det handler om kjærlighet, kjærlighet til musikk.