The Stonewall Riots

stonewall-signTEKST: LINN SOLHEIM

På denne dagen for eksakt 50 år siden, den 28. Juni 1969, startet det spontane fellesraseriutbruddet kjent som Stonewall riots, eller Stonewall uprising, i New York. Stonewall inn var en bar i Christopher Street i Greenwich, Manhattan. Det var en mafiakontrollert rønne med svartmalte vinduer og, etter sigende, dyre, dårlige og utvannede drinker. Men det var også et sted hvor lesbiske, homofile og transseksuelle kunne møtes i relativt trygge omgivelser.

I 1969 var det fortsatt ulovlig å være homofil i nesten alle stater i USA. Politiet stoppet og trakasserte folk på gata om de mente de hadde på seg såkalt ”non-gender appropriate clothing”. Ved Stone wall inn gjennomførte politiet rassia etter rassia, men bestikkelser fra mafiaen sikret vanligvis at eierne av stedet ble tipset på forhånd. På morgenen den 28. juni trampet politiet inn og begynte å arrestere gjester og ansatte. Men i stedet for at folk spredte seg og rømte fra stedet, som normalt var, begynte flere å sloss med politiet. Utenfor baren samlet det seg flere og flere mennesker som til slutt brøt gjennom politiets barrierer. Gatekampene varte i tre dager og i følge flere vitner ble det dannet linjer av dansende dragdronninger som sang og sparket can can- spark mot politi i fullt verneutstyr.

En av de viktigste konsekvensene av The Stonewall riots var at The Gay Liberation Front (GLF) ble dannet. GLF frontet seksuell frigjøring for alle, antirasisme og antiseksisme. De var blant de første offisielle gruppene som sloss for homofiles rettigheter i USA. På den samme dagen, året etter, ble de første paradene arrangert i New York, LA og San Fransisco. Stone wall riots ble på denne måten starten på det som senere ble Pride.

Gay Liberation Front march on Times Square in New York, N.Y., 1969.
Gay Liberation Front marsjerer på Times Square i New York, N.Y., 1969.
Marsha P. Johnson og Sylvia Rivera marsjerer i NY i 1973
Stone wall inn veteraner og legender: Martha P. Johnson (til venstre) og Sylvia Rivers, fra marsj i NY, 1973.

Selve stedet Stone wall inn ble utnevnt til et nasjonalt monument i 2016 og baren er der fortsatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stone wall inn i dag

Mytene rundt de tre dagene i juni 1969 er mange, men New York Times har intervjuet flere av dem som var der da det skjedde.

The New york times: https://www.youtube.com/watch?v=S7jnzOMxb14

Kilder:

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_history_in_the_United_States

The New york times: https://www.youtube.com/watch?v=S7jnzOMxb14

(31.5.19)

Reidar Engesbakk i Blikk: https://blikk.no/historien-om-stonewall/ (26.6.13)